Reflectie
1. Handelen/ervaring.
Voor de vakopleiding horeca en bakkerij organiseer ik het burgerschaponderwijs. Het doel is dat burgerschap een zichtbare plek heeft in de opleiding. In de eerste plaats is burgerschap geïntegreerd in het praktijkgestuurd onderwijs 'leereenheden', helaas is het hierdoor niet zichtbaar voor de student en is de student niet bewust van zijn maatschappelijk ontwikkeling. Ik heb de visie van het Friesland College en mijn eigen visie op burgerschap geprensenteerd aan het team. Door het duidelijk maken van deze visie op burgerschap is het burgerschapdossier ontstaan. Ik heb een platform opgezet voor alle opleidingen en alle niveaus waarbij er gedeelde verantwoordelijkheid ligt bij de studieloopbaanbegeleider, werkplaats docenten en vak/praktijk docenten. Het eindresultaat is helder, iedereen weet waar hij (student/docent) aan toe is en wat er van hem wordt verwacht. In de eerste periode van het nieuwe schooljaar staat het burgerschapdossier zo goed als klaar en kan het geintroduceerd worden bij de studenten.
2. Terugblik en handelen
Na een periode van zwangerschapsverlof keer ik terug op de werkvloer. Het lesprogramma van burgerschap wordt weer aan mij overgedragen. Mijn vervanger heeft behoorlijk wat voor de kiezen gehad met het organiseren van de verschillende workshops waarbij ze vaak is blijven hangen op het probleem dat het organisatorisch bijna onmogelijk is om alle studenten op dezelfde tijd en plek te krijgen. Daarbij blijft het organiseren van voldoende ruimte een groot probleem. Het is een zooitje en mijn collega's zijn ontevreden over het programma en de uitvoering. Met veel enthousiasme heb ik de themaworkshops van 2017/2018 bedacht en ben teleurgesteld dat het mij niet lukt om het programma van de grond te krijgen.
In de afgelopen 3 jaar zijn er al verschillende collega's aangesloten geweest en weer afgehaakt, iedereen heeft ideeen maar tot een goede uitvoering komen we niet. Burgerschap voelt als een buikpijndossier waar eigenlijk niemand zijn handel aan vuil wil maken. Ik wil de kar wel trekken maar wil niet alleen de verantwoordelijkheid dragen omdat ik vind dat dit bij het hele team hoort. Samen met een collega zetten we de visie van de vakopleiding op papier en presenteer het plan in een teamvergadering.
3. Bewustwording
Om de workshops zo goed mogelijk te laten verlopen moet burgerschap gedragen worden door het team om zo de juiste verbinding en leerverdieping te vinden. Het vak heeft te weinig draagvlak. Dit is een factor die ervoor zorgt dat het bestaande lesprogramma niet uit de verf komt.
Ik ben mij bewust dat mijn collega's niet op de hoogte zijn van mijn visie op burgerschap, hierdoor zijn zij niet op de hoogte van de achterliggende gedachte van het programma. Mijn visie moet op papier, er moet een goede fundering onder het programma. Ik vind ondersteuning bij een collega en samen gaan we aan de slag. Als jong gediende in het team vind ik het lastig om duidelijke taal te spreken, ik neem een beschouwende houding aan en laat niet zien wat ik waard ben. Door dat ik niet laat zien wie ik ben, niet laat zien waar ik voor sta, niet laat zien wat ik belangrijk vind. Drie redenen waardoor ik verzand en stil blijf staan in de situatie. Hierdoor raak ik het overzicht kwijt en voel ik me onzeker en onrustig.

4. Alternatieven ontwikkelen
Met een visie en een plan ga ik aan de slag met mijn collega's van de werkplaats. De werkplaats Nederlands, rekenen en burgerschap. De introductie workshops ga ik zoveel mogelijk zelf geven. Onder mijn collega's treed ik vaker op de voorgrond en betrek hun in de ontwikkeling van opdrachten. Iedereen wil meedenken en er is een schat aan goede ideeen. Het voelt goed om onderdeel te zijn van het team en samen te werken om hier een succes van te maken. Ik realiseer me dat ik op dit moment nog een kwetsbare rol heb. Op dit moment draag ik de totale verantwoordelijkheid en is mijn input nog nodig om iedereen in de burgerschapstand te zetten.
5. Uitproberen
We zijn los en de eerste weken van het schooljaar zijn voorbij. In twee weken tijd hebben alle studenten kennisgemaakt met de werkplaats. Ze hebben de workshop ''introductie burgerschap dossier'' gevolgd. Ik heb 8 dezelfde workshops gegeven over het nieuwe dossier en studenten geinformeerd over de voorwaarden en mogelijkheden van het dossier.
De volgende stap is dat studenten zelfstandig (met ondersteuning van alle docenten) hun dossier gaan vullen met bewijsstukken. Goede begeleiding en ondersteuning is belang om de studenten zelfstandig aan het dossier te laten werken. Hier kan ik mijn collega's in ondersteunen, goede gesprekken voeren over praktijk en maatschappij. Voor de student moet het duidelijk worden dat ze elke dag met burgerschap te maken hebben.
Ik ga aan de slag met de verschillende docenten om meer samenhang en gedeelde verantwoording te krijgen. De eerste stap is om met de coaches om tafel te zitten en het examendossier te bespreken, de volgende stap is dit met de vakdocenten te doen om zo meer lesmateriaal op tafel te krijgen wat we kunnen koppelen aan burgerschap.
Feedback en feedforward
Aldert van het Werk
Hoe breng je visie over of neem je iemand mee in je visie?
Ik deel mijn visie met mijn collega's en met overtuiging neem ik ze mee in mijn denkwerk.
De opbouw van het product is volgens de visie van het Friesland College praktijkgestuurd leren, past de theorie van het tienerbrein bij de visie van het Friesland College?
Ik ben me verder gaan verdiepen in het tienerbrein en heb deze theorie gekoppeld aan het product.
Krista Jansen
Is het voldoende helder voor alle andere collega's in het team wat er van hen verwacht wordt? en hoe zie ik dit terug in dit product.
Dit is een duidelijk ontwikkelpunt, ik heb geprobeerd om dit duidelijke naar voren te laten komen in het product. Voor het team is dit een ontwikkelpunt, collega's hebben hier ondersteuning bij nodig.
Ernst Jensma
Prettige schrijfstijl, let op de -d en -t.
Taal is een zwakkepunt van mij, door alle regels zie ik door de bomen het bos niet meer. Het is prettig om ook deze begeleiding van Ernst te mogen ontvangen.
Ambitieus plan en is dit wel haalbaar?
Een geweldig plan begint bij een GROOTS denken. Het uitgangspunt is voor alle opleidingen burgerschap een herkenbare plek in de opleiding geven en dat is gelukt. Ambitieus denken past bij mij als persoon, in tegestelling tot een aantal collega's zie ik weinig 'beren op de weg' en als ik beren tegenkom dan ga ik eroverheen, omheen of onderdoor. De vraag is of ik de beren van mijn collega's zelf ga afschieten of dat ik mijn collega's leer dansen met beren.

Maak jouw eigen website met JouwWeb